Budownictwo wczoraj i dzis : HA Tower / Frontoffice + Francois Blanciak

Dzięki uprzejmości Frontoffice + Francois Blanciak HA Tower, zaprojektowany przez Frontoffice + Francois Blanciak, proponuje hybrydowy model miejskiego życia, który obejmuje miasto, ciągnąc go w sercu jednostek, jednocześnie oferując duże otwarte przestrzenie, które w przeciwnym razie są dostępne tylko na miejska skrajność.
Miejsce w Higashi-Azabu, w odległości krótkiego spaceru od skupiska linii kolejowych, parku Shiba i kultowej Wieży Tokijskiej, jest niewielkie, zajmuje powierzchnię zaledwie 130 metrów kwadratowych i jest ograniczone przez stosunek powierzchni podłogi, który ogranicza budowę do 8 pięter .
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Po dekadach deokalizacji wspieranej przez rząd, życie w mieście ponownie promuje się w Tokio, a wieże mieszkalne i wieżowce zaczęły w znacznym stopniu zaludniać miasto.
Zbiorowo dodatki tworzą nową typową typologię miejską, która obejmuje wysokość, ale nieoczekiwanie zaprzecza otaczającemu krajobrazowi miejskiemu na rzecz życia wewnętrznego.
Nic dziwnego, że efektem ubocznym tego podejścia jest brak nadającej się do zamieszkania przestrzeni zewnętrznej w centrum miasta.
Dzięki uprzejmości Frontoffice + François Blanciak Chociaż balkony są powszechne, są one w rzeczywistości czysto techniczne, w większości przypadków są to strefy usług zewnętrznych, które należy wypełnić sprzętem mechanicznym i akcesoriami systemu awaryjnego ucieczki.
Nawet najskromniejsze stoły i krzesła walczą o przestrzeń.
Dla tych, którzy chcą mieć pewien stopień otwartej przestrzeni zewnętrznej, nie ma wielkiego wyboru, jak opuścić centrum miasta i zamieszkać w rodzinnym domu na przedmieściach.
Tworzenie bardziej typowej miejskiej typologii wymaga pewnego oportunizmu.
W tym przypadku odkryliśmy, że witryna ma maksymalną wysokość, której nigdy nie można osiągnąć po prostu przez układanie pięter od podstaw.
Ale gdybyśmy oderwali podłogi i zaprojektowaliśmy je od góry w dół, jasne było, że możemy stworzyć duże przestrzenie na zewnątrz, które poszerzą przestrzeń mieszkalną mieszkań i stworzą miejsce dla mieszkańców, by dosłownie mieszkać na wysokościach miasta.
W ten sposób pracujemy nad typologią, w której miasto nie zatrzymuje się przy drzwiach wejściowych, ale rozciąga się i ożywia dom.
Dzięki uprzejmości Frontoffice + Francois Blanciak Przyjmując takie podejście, zmiana odstępów między jednostkami w naturalny sposób tworzy różnorodne typy jednostek.
Na niższych poziomach pokład dachowy łączy salony bezpośrednio z miastem; na środkowym poziomie wyrzeźbiony jest duży balkon wraz z antresolą; a na najwyższych piętrach jednostki o podwójnej wysokości wykorzystują wysokość i widoki dostępne dla nich i są dosłownie otwarte na niebo.
Dzięki uprzejmości Frontoffice + Francois Blanciak Materiały publikacyjne za pośrednictwem v2com Architekci: Frontoffice + Francois Blanciak Lokalizacja: Higashi-Azabu, Minato-ku, Tokio, Japonia Kierownik projektu: Koen Klinkers Zespół projektowy: Koen Klinkers, Will Galloway, Francois Blanciak Współpracownicy: Paul Mak, Misuzu Yoshikawa Inżynierowie: Alan Burden (Structured Environment) Struktura: stal, beton Wykończenie: panel szklany, stal Powierzchnia: 850 m2 Budżet: 7.
8 milionów USD
[więcej w: cegła dekoracyjna, kamień na elewację, imitacja cegły ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: cegła dekoracyjna imitacja cegły kamień na elewację